2013. szeptember 13., péntek

Szilvanap 2013

Ha nyár vége, akkor Szilvanap a Tésa Ligetben, ezt már minden veterán Tésa barát tudja és biztosan várja is. A szezon végén még egy utolsó alkalom, hogy találkozhassunk a barátokkal, ismerősökkel és jól érezzük magunkat. Biztosan mondhatom, hogy ez idén is így történt!
Főszerepben természetesen a szilva állt, annak minden formájában, hogy egyik korosztály se maradjon ki a jóból. Az idei termés szerencsére kedvezett az összejövetelnek.
A Szilvanap fáradtságos része már pénteken délután elkezdődött, magoztak, faggattak kicsik, nagyok, így a lelkes önkéntesek már szombat reggel rávethették magukat a katlanokra. A fáradhatatlan lekvárfőzők mellett szépen lassan kialakultak a szokásos csoportok is, és újra felbolydult az egyébként csöndes Liget.
Asszonyok, lányok egy csoportja szilvás gombócot és puharast készített, az idei gombócok száma 1431 lett, megdöntve ezzel az eddigi rekordot. Ennyi gombóc sem jelentett gondot a tésaiaknak, délutánra eltűnt ez a hatalmas mennyiség is!
Családok, baráti társaságok ismét remekelhettek és megmutathatták ki mennyire tűzről pattant, a bográcsokban ott rotyogott a palócleves, lecsó, babgulyás stb. Szerencsére volt, akiknél ráérősebben készült az ebéd, így meleg leves várta azokat is, akiknek estére kordult meg a gyomra.

Természetesen nincs szilvanap pálinkaverseny nélkül! Persze sokan ezt egész nap, nem versenyszerűen űzték, de ezúttal pontozni is kellett. A zsűritagoknak 8+1 pálinkával kellett megküzdeniük. A legtöbb pontszámmal egy, a versenyen kívül induló bernecebaráti pálinkát jutalmazták. Az első helyen mégis Sáska Géza pálinkája végzett, hiszen a verseny szabályai nem teszik lehetővé, hogy más helyről származó ital versenyezzen.
A dolgos nap végül egy hosszan tartó, esti beszélgetéssel zárult. Ki-ki kóstoltatta a maga által nyertesnek ítélt pálinkáját, így fokozódott a jókedv és felhőtlenség érzése.
A Tésa Liget újra pompás teret adott nekünk a közös vigadozáshoz! Köszönjük!


Képek a Galériában

2 megjegyzés:

  1. Gyermekkoromban sok nyarat töltöttem Tésán ismerősöknél.Nagyon szép emlékeket őrzök ebből az időböl.Budapesti lányként ekkor ismerkedtem a falusi élettel.Sokat fürödtünk az Ipolyban, libákat legeltettünk,kenyérsütésnél lábatlankodtam és megismertem milyen is a málna ha nem rekeszben van! Igazi szabadság,boldogság volt az a nyár amit ott töltöttem.
    Szép volt,régen volt vajon a mai gyerekek is részesülnek ilyen élményekben,tetszenei nekik? Az én unokáim olyan korúak mint én anno akkor, szeretik a vidéki életet de már a számítógép jobban leköti Őket.Nem tudják mit vesztenek! A gép megvár de ezek az élmények kimaradnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen"!
      Szerencsére nyaranta megtelik gyerekekkel Tésa, ezért is készült el és bővül a játszótér. Azt nem mondanám, hogy libákat legeltetnek, vagy ott vannak a kenyérsütésnél, de sokat vannak jó levegőn és mint a Galériában, a képeken is látszik, a Szilvanapon is sokan voltak. Nem csak gyerekek, de a tizen-, huszonéves korosztály is ott serénykedett.

      Törlés